Klub donatora

Klub Donatora

Tog leta pomagao sam komšiji i tako zarađivao dinar ili dobijao zauzvrat nešto od hrane. Posle posla me je predsednica lokalnog udruženja pozvala da preuzmem paket od Banke hrane. Zbunjeno sam otišao do prostorija udruženja, jer do tad nisam čuo za Banku hrane i sačekalo me je iznenađenje – paket od bar 15 kg hrane. Bilo je tu nekoliko litara ulja, brašno, šećer, testenina, konzerve, čak i sok i kafa. Nisam mogao da verujem da nas se neko setio. Odneo sam namirnice kući bolesnoj majci, mlađem bratu i sestri. Ta donacija nas je spasla. Barem mesec dana nisam morao da brinem šta ću staviti na sto.

Bilo je to pre dve godine. I bio sam zahvalan.Danas radim sve i svašta, jer je teško naći stalan posao. Mnoge stvari iz prodavnice i dalje ne možemo da si priuštimo. Zvao sam ljude iz Banke hrane, kažu da nemaju dovoljno hrane na skladištu da bi svima pomogli, a i ono što imaju, moraju da rasporede i na druge ljude. Razumem ja to, nisam glup, ali nama pomoć stvarno treba. Nadam se da će Banci hrane pomoći neko, kako bi oni pomogli nama.”

Nikola P., Mali Zvornik

Ovo su reči jednog od 100.000 korisnika koliko je Banka hrane Beograd pomogla za poslednjih 10 godina. U naš program uključene su sva socijalno-ugrožena lica, pa tako pomažemo deci i mladima sa smetnjama u razvoju ili bez roditeljskog staranja, osobama sa invaliditetom, samohranim majkama/ roditeljima, raseljenim licima, porodicama bez primanja, beskućnicima, starim licima, korisnicima narodnih kuhinja, korisnicima Sigurnih kuća, nezaposlenima, Romima, povratnicima u društvo itd.

Hrana je univerzalno dobro i svako ima pravo na nju.

Formiranjem Kluba donatora problem neredovnih donacija kao i kontinuitet u pružanju pomoći hranom najugroženijima biće delimično rešen, a održivost Banke hrane obezbeđena. S obzirom na svakodnevne zahteve koje dobijamo iz različitih krajeva Srbije, nismo nažalost u mogućnosti da svakome pomognemo i primorani smo da odbijamo zahteve onih kojima je pomoć najpotrebnija.